szamokbafojtva.blog.hu

Mert a számokat szereted.

Friss topikok

Linkblog

5 orosz börtöntetoválás

2009.12.30. 12:46 | arisztotela | Szólj hozzá!

Címkék: börtön 5 tetoválás

Az orosz börtöntetoválások kiterjedt jelredszeréről dokumentumfilmeket készítettek, könyvek születtek, blogok vannak e témában.

A börtönök lakói szigorú hierarchia szerint élnek mindenhol, Oroszországban ezt hagyományosan tetoválásokon rögzítik. A legkomplikáltabb az orosz börtöntetoválás jelrendszere. Más börtönkultúrákban is vannak tetovált szimbólumok, amelyek jelzik, hogy viselőjük mondjuk egy bizonyos banda tagja, de az orosz raboknál sokkal kifinomultabb ez a kifejezésmód.

Egyrészt a viselő múltját, a börtöntársadalomban betöltött helyét, márészt az érzéseit, hitrendszerét tükrözi. Olyannyira komolyan veszik ezt, hogy ha valaki hamis üzenetet közvetít a tetoválásaival, azt akár halállal is büntetik az alvilágban. Bizonyos tetoválások arra szolgálnak, hogy megalázzák azt, akire rákerülnek, ugyanakkor figyelmeztetik a jellel a többieket. A pedofilokat vagy árulókat erőszakkal tetoválják megbélyegzésként.

Pontosan nem tudni, mikor alakult ki ez a komplex nyelvrendszer, de már a húszas évekből vannak képek, ezek nagy része vallásos jelképeket mutat, azonban jelentésük nem spirituális. Ezek egy része ma is, és a kommunizmus idején is használatos volt.  A katedrális vagy kolostor ábrázolások például arra utalnak, hány évet töltött viselőjük a börtönben.  A mellkason lévő feszület azt jelzi, hogy a rab tolvaj, abból is a legkeményebb fajta, a feszület kifejezetten kitüntető tetoválásnak számít. Szűz Mária a gyermekkel akkor szerepel, ha az elítélt már gyerekkorától fogva tolvaj volt. Sztálin és Lenin képét a kommunizmus idején azért tetováltatták magukra, mert ez megvédte a rabokat attól, hogy a börtönőrök bántalmazzák őket bizonyos helyeken: a nép vezéreinek arcképét nem szabadott megütniük. Ma ezek már a védelmet nem szolgálják, de előfordulnak még.

Ha valakin horogkereszt volt, azzal jelezte, hogy a kommunista rendszer ellensége, és általában ez életfogytiglani büntetést is jelzett. A kígyó a nyakra vagy vállra tetoválva azt fejezte ki, hogy viselőjét a kommunista rendszer fojtogatja.

A pók, lepke drogost jelent ma is, a bika azt, hogy strici az illető, a sas rablóra utal. A csillagok azt mutatják, hogy viselőjük sohasem alázkodott meg (térdhajlatban: nem kényszerült térdre), és bizonyos magas rangot ért el a hierarchiában (vállon, mint egy kitüntetés).

Szabadulás után a tetoválások afféle maffia névjegykártyaként is szolgálnak, pontos információt szolgáltatva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://szamokbafojtva.blog.hu/api/trackback/id/tr371632463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu